|
Quick Contact
+123 456 5532

Böcker om barn

Det finns väldigt många böcker som handlar om barn eller har barn som karaktärer. Det kan handla om både antagonister och protagonister.

Astrid Lindgren

Astrid Lindgren var en kvinna som ömmade för barnens rättigheter och deras rätt att få bli hörda. Astrid var en övertygad pacifist som starkt trodde på att krig i världen skulle upphöra bara kommande vuxna generationer fick lära sig att samarbeta istället för strida med varandra.

I egenskap av Sveriges mest kända författare någonsin och dessutom med flest antal sålda böcker kan man lugnt påstå att Astrid är den författarinna vars författargärning påverkat flest barn i Sverige. Hon är så förknippad med barnboken att konkurrenterna bleknar. De böcker hon skrivit har ofta handlat om unika barn med fria viljor. Pippi Långstrump och böckerna om henne är de mest kända även i världen, och handlar om världens starkaste flicka och hennes upptåg.

Emil, Lotta på Bråkmakargatan, Karlsson på taket, Ronja Rövardotter med flera är alla karaktärer som etsat sig in i svenska folkets medvetanden och hjärtan. Böckerna är på många sätt barndomsminnen för ett flertal generationer, det är på något sätt unikt.

Bert, Sune och så vidare

Man kan också hitta böcker om exempelvis Bert och beställa hem dem via någon köpsida. Bert handlar om en tonårig pojke som pendlar mellan tro och tvivel samt har ett starkt behov att få en flickvän. Sune handlar om en 10-åring som är en tjejtjusare trots sin unga ålder. Sunes familj är en salig blandning av personligheter och egenheter som beblandar sig med varandra. Det leder givetvis till en hel del konflikter, men även mycket glädje och förståelse för varandra.

Författarna till dessa böcker är Sören Olsson och Anders Jacobsson, tillika kusiner. Vad som gjort böckerna så tilltalande för barn och unga är på grund av att de tar upp svårigheterna kring vad det är att vara ett barn. Man följer också karaktärernas väg mot att bli vuxna och sakta men säkert lära sig stå på sina egna ben.

Varför behövs böcker om barn?

Böcker som följer barns liv är mycket viktiga. Dels får barnet upp en läsvana (vilket är viktigt för framgång i studierna) och dels får barnet en närmare förståelse för vilka svårigheter man kan stöta på som barn.

Då det finns barn som kan läsa böcker för vuxna bör man istället uppmuntra till det. Det är bättre att barnet läser det den vill läsa istället för att få något i present som sedan läggs i en byrålåda.

Leave a Reply

Activekids.nu sign up form


Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur excepteur sint occaecat cupidatat non

Activekids.nulogin form