|
Quick Contact
+123 456 5532

Youtube-klipp med barn

Att kolla på Youtube där barn medverkar i klippen är vanligt. Dels görs det sketcher med barn och dels görs riktiga videos som om de vore hämtade ur verkliga livet.

Får barn medverka på klipp på Youtube?

Videotjänsten Youtube har ökat för varje år sedan etableringen 2004, precis som många andra moderna medier. Dess motto är ”Broadcast Yourself” vilket innebär att man ska spela in klipp och publicera. Klippen kan vara på sig själv, sina kompisar eller andra.

Frågeställningen är svår att besvara eftersom Youtube är en internationell webbplats. De regler som tillämpas i ett visst land gäller inte i ett annat land. Därför måste man vara beredd att följa lagarna i det land man befinner sig i då man publicerar klippet. Publiceras klippet på internationellt vatten gäller lagarna för det land som båten är registrerad i. I Sverige är det tillåtet att publicera klipp på barn enligt yttrandefriheten. Barnen måste dock tillfrågas innan de medverkar, på grund av nya lagen GDPR som syftar till att värna om människors integritet online.

Samuel-klippet

Katrin- och Samuelklippet visar en 10-11-årig pojke som hälsar till sina föräldrar. Hans snack är ganska osammanhängande och lite oväntat, men det är det som många tittare tycker är roligt att bevittna. Det finns även roliga yttranden av barn som skickar in sina frågor till lilla sportspegeln, något som Zlatan Ibrahimovic fick erfara under tidiga 2000-talet.

Får barn publicera klipp?

Förr fanns det inga regler, men numera gäller dock 13 års åldersgräns för att publicera klipp. Det är dock lätt att komma undan då barnen enkelt kan fylla i att de är äldre än vad de är. Som förälder bör man därför prata igenom riskerna med sociala medier och filmklipp med sina barn. Vill man som förälder ha koll på vad som kan vara fällor för barn finns många artiklar att ta del av. Allra säkrast om man vill publicera klipp utan att bli igenkänd är att man exempelvis filmar när man spelar ett dataspel.

Hur gick det till förr?

Det kan vara svårt att föreställa sig en värld utan Youtube, men den tjänsten har ändå bara funnits i 15 år. Då spelade man in filmklipp och framkallade band att titta på. Något sätt att dela det på internet fanns inte då datamängden är stor för klipp.

Leave a Reply

Activekids.nu sign up form


Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur excepteur sint occaecat cupidatat non

Activekids.nulogin form